Herinneringen aan de mooie momenten die je samen met je dierbaren doorbracht zorgen voor troost en verbinding over de dood heen. Met deze rubriek bieden we inspiratie om herinneringen op te halen en te koesteren.
Een plaats om nooit te vergeten
DELA wil zoveel mogelijk van betekenis zijn in de samenleving rond overlijden. Herinneringen spelen daarbij een belangrijke rol. In november werd gestart met de aanplanting van drie herinneringsbossen. Zo creëeren we plekken in de natuur om bewust stil te staan bij de mooie herinneringen aan een dierbare en ruimte te laten voor wat is geweest. Verder werden er in zeven verschillende bossen van Natuurpunt ‘herinneringsbanken’ geplaatst.
De kracht van herinneringen in tijden van rouw
“We rouwen omdat we houden van. Er wordt ook wel eens gezegd: ‘rouw is de prijs die we betalen voor liefde’. Het is net omdat we ons hechten aan iemand dat we rouwen als we die iemand verliezen. Je moet de band met je geliefde ook niet loslaten maar je moet net op zoek naar een andere manier van verbinding. Door wie er niet meer is bijvoorbeeld mee te nemen in ons hart of in onze herinneringen. Herinneringen kunnen pijn niet laten verdwijnen maar deze wel draaglijker maken.”
Hoe dan, vragen veel mensen zich na een overlijden af.
Troostplekken staan voor verbondenheid
Als rouwexperte is Ann dan ook helemaal te vinden voor troostplekken in de natuur die symbool staan voor verbondenheid, hoop en kracht. Een herinneringsbos is zo een plek.
“De wetenschap weet het al lang: natuur en bossen zijn helend voor de mens. Door aanwezig te zijn in de natuur, vermindert je stressniveau, daalt je bloeddruk, het versterkt je immuunsysteem en je geneest sneller. Bovendien verbetert het je slaap en ben je minder angstig of kwaad. Ik geloof echt dat wanneer je op een herinneringsbank zit en terugdenkt aan wie je dierbaar was, dit zeer rustgevend kan zijn. Ondanks het blijvend gemis.”
Als uitvaartorganisatie merken we elke dag hoe belangrijk herinneringen zijn. Tijdens een uitvaart zien we hoe het samen ophalen van herinneringen mensen verbindt en troost. Ze zorgen voor een mooie en persoonlijke uitvaart. Maar ook na de uitvaart heeft het ophalen van herinneringen een gunstige invloed op het rouwproces.
Herinneringsbossen geven kracht
Je hoort wel eens zeggen “Je bent er pas écht niet meer als je niet meer herinnerd wordt” . Daarom dit ‘herinneringsbos’. Met de eerste herinneringsbossen die vanaf midden november aangeplant werden in Putte, Zwevegem en Ninove, creëren we plekken om tot rust te komen en ruimte te laten voor wat is geweest. Je wordt er uitgenodigd om in alle rust, in de volle natuur, tijdens een wandeling of tijdens een rustmoment op een van de herinneringsbanken, even stil te staan bij de warme herinneringen aan wie er niet meer is Want mooie herinneringen zorgen er ook voor dat een overleden dierbare voor altijd in onze herinnering kan blijven doorleven. Vandaar dat op elke zitbank ‘Voor altijd in mijn herinnering’ gebrand staat.
Over generaties heen
Herdenken in de natuur is sinds de coronaperiode trouwens meer ingeburgerd geraakt. Toen mensen geen koffietafels mochten organiseren, werd er al wel eens gekozen voor een wandeling in de buitenlucht. Bovendien schuilt er ook een symbolische waarde achter de herinneringsbossen. De bomen die we straks aanplanten, zullen generaties overleven. Net zoals herinneringen over generaties heen doorleven.
Saartje bost mee
Op 13 november plantte presentatrice Saartje Vandendriessche in Putte de eerste van 1000 bomen van wat een herinnneringsbos van zowat 14 hectare zal worden.
“We weten allemaal hoe het voelt om een dierbaar iemand te verliezen. En dan is er verdriet, maar ook mooie herinneringen, die troost kunnen bieden. Wanneer ik me niet goed in mijn vel voel, trek ik de natuur in. Dan laat ik mijn verdriet de vrije loop en ervaar ik de helende werking van een bos. De natuur helpt vaak om door te gaan en nieuwe energie te vinden. Het initiatief van DELA is op dat vlak absoluut een duurzame meerwaarde”, zegt Saartje.