header
Verder leven

Herinneringen aan de mooie momenten die je samen met je dierbaren doorbracht zorgen voor troost en verbinding over de dood heen. Met deze rubriek bieden we inspiratie om herinneringen op te halen en te koesteren.

Door iedere dag met sport bezig te zijn, blijft Jeff dicht bij ons

Dag in dag uit leefde Jeff voor de motorsport, iets waar hij vanaf zijn derde passioneel mee bezig was. “Jeff ging in alles wat hij deed tot het uiterste. Door vandaag zelf ook zo te leven, is hij nog steeds onder ons.” 

Eenendertig jaar geleden zag Jeff het levenslicht als zoon van Jan en Nadine Cloots. Meer dan veertig jaar stonden vader en moeder samen in hun bakkerij. Intussen timmerden hun beide zonen een indrukwekkende sportcarrière bijeen, eerst Jeff en daarna ook Louis. 

“Iedere medaille die Louis vandaag omhangt, voelt als een knuffel van zijn grote broer.”

“Jeff moet zo’n drie jaar geweest zijn wanneer hij voor het eerst op een weliswaar kleine motor stapte. Op z’n zesde reed hij competitie, drie jaar later trok hij naar Amerika. Hij won toen wedstrijden waar hij jongens van vier jaar ouder naar huis reed. Dat bracht hem dan weer naar Nieuw-Zeeland en zelfs naar China.”

Vader Jan vertelt over zijn zoon alsof het gisteren was. “Vandaag zou Jeff sowieso de stempel ADHD gekregen hebben”, zegt hij al lachend. “Hij kon niet stilzitten, het motorcrossen was dan ook echt iets voor hem. En hij ging daar ver in. Op een dag was Jeff plots verdwenen. Heel de bakkerij afgezocht, nergens te vinden. En wat bleek? Jeff, die toch nog heel wat jaren moest wachten om aan zijn rijbewijs te mogen beginnen, was er met de bakkersauto vandoor gegaan. Helemaal van Antwerpen naar Lommel, want hij moest en hij zou gaan trainen.”

Jeff voerde ook strijd tegen onrecht.“Jeff kon er niet tegen dat iemand onrechtvaardig werd behandeld. Wanneer hij op school iets zag dat niet door de beugel kon, greep hij in. Hij durfde ingaan tegen leerkrachten die nogal hardhandig waren, of hij gaf zijn jas aan een klasgenoot wiens ouders het moeilijk hadden om een nieuwe te kopen.”

Heel aanwezig

Na een tegenslag teveel koos Jeff er in 2017 bewust voor om uit het leven te stappen. “Enkele jaren ervoor had hij zijn sportcarrière moeten stopzetten, financieel werd het zwaar om dragen. Jeff werd beroepsmilitair en kreeg twee dochters. Maar zijn rechtvaardigheidsgevoel werkte zijn drastische keuze mee in de hand.”

Nu, zeven jaar later is Jeff nog heel aanwezig. "Zijn broer Louis trekt intussen als vechtsporter van continent naar continent. Jeff inspireert hem nog steeds om de wereld te veroveren. Zijn broer is zijn grote voorbeeld en geeft hem de kracht en het enthousiasme om te winnen. Voor Louis zijn de medailles die hij vandaag wint dan ook een eerbetoon aan zijn oudere broer. Iedere keer hij er een mag omhangen, is het alsof hij Jeff eens goed vastneemt.”

Blijf erin geloven

Vader Jan startte intussen het ene sportinitiatief na het andere op. “Ik merkte dat veel kinderen tussen pakweg 11 en 14 jaar stoppen met sporten. Daar zijn veel redenen voor, maar een thesisstudent merkte op dat het toch vaak om kwetsbare kinderen ging. Met tal van oorzaken: financieel, status, discriminatie,… Met een fotoproject willen we deze kinderen terug hoop geven. Het plan is om duofoto’s te maken, telkens een kind met een bekende sporter. Het kind draagt de kleren van de sporter en vice versa en ze wijzen naar elkaar. De sporter denkt ‘was ik nog maar een kind, dan had ik nog een heel leven voor mij’ en de jongere denkt ‘ik hoop dat ik ooit zo goed word als jij’. Hiermee wil ik de boodschap brengen: Als je in iets gelooft en iets wil bereiken, dan kan dat. En vergeet nooit: telkens als er een deur dicht slaat, gaat er ergens wel een venster open.”

Jans vrouw bezoekt wekelijks het graf van Jeff, Jan zelf gaat er bijna nooit naartoe. “Enkele jaren geleden plantte ik bloemen en struiken in een strookje voor onze bakkerij. Dat is voor mij het bos van Jeff, ik ben er graag in bezig en zie de planten doorheen het jaar veranderen, net zoals het leven. Dat is mijn manier van denken aan Jeff, iedere keer als ik buiten stap, kom ik Jeff tegen.”

Ben je bezorgd om iemand? Of zit je met vragen omtrent zelfmoord? Praat erover via zelfmoord1813.be of bel 1813.